For alle nye i foreningslivet er det afgørende at føle sig velkommen. For mennesker med særlige behov, og deres forældre, betyder velkommenheden noget helt særligt. En af de største barrierer i handicapidræt er nemlig frygten for ikke at høre til.
Den nemmeste måde at signalere velkommenhed på er at sige højt, hvad nye medlemmer kan forvente i netop jeres forening.
Det kan I gøre ved at arbejde aktivt med punkterne herunder.
1
Hjemmesiden. Gør det tydeligt at medlemmer med særlige behov er velkomne i jeres forening. Det kan fx være ved at benytte Specialsport sticker på hjemmeside. Se mulighederne nedenfor.
2
Tilmeldingsprocedure. Tilpas og implementer i jeres tilmeldingsprocedure, at forældre kan fortælle, hvis deres barn har særlige behov. Gør det klart, hvad I kan håndtere og ikke kan håndtere. Se eksempler nedenfor.
3
Èn kontaktperson. Ved spørgsmål – uanset hold eller aktivitet, så gør det tydligt hvem man skal ringe til, hvis man som forælder er i tvivl om noget vedrørende ens barn og foreningen. Se forskellige organiseringsformer nedenfor.
4
Første fremmøde. Den første træning eller besøg på holdet har ofte været længe undervejs – det er vigtigt at det bliver en god oplevelse. Det er afgørende at træneren er forberedt og har tid til at tage godt imod.
Nedenfor uddyber vi de ovenstående punkter, men i sidste ende handler det om, at I som forening bliver enige om, hvad I kan og vil tilbyde – og få afstemt forventningerne derefter.
1
Hjemmesiden
Som altid skal budskaber stå flere steder og i forskellige kontekster. Eksempelvis kan I indsætte jeres ‘kerne-sætning‘ flere steder, men som minimum på forsiden, på jeres kontaktside og på den side hvor man tilmelder sig aktiviteter.
Eksempel:
Har du eller dit barn særlige behov eller handicap? Her i foreningen er alle velkomne – også når man har et særligt behov eller handicap.
En mindre imødekommende, men måske mere ærlig version kan være:
Har du eller dit barn særlige behov eller handicap? Ring og få en snak med os inden du møder op, så vi er sikker på at vi kan tilbyde det rigtige match.
Download vores tekst og badge og del det på jeres hjemmeside, Facebook eller hvor det ellers giver mening for jer. Det giver både jeres trænere og forældre nem muligheden for at søge hjælp, råd og vejledning, når der er behov for det, ligesom I sender et stærkt signal til kommunen, fonde og øvrige omverden!



2
Tilmeldingsprocedure
Det kan være svært at vende tilbage og spørge specifikt til forhold som kan være ømtålelige at italesætte, så det er meget nemmere, at være helt på forkant.
I kan enten tilpasse jeres tilmeldingsformular eller I kan oprette jeres egen i fx Gogle Forms, Survey Monkey eller anden formular-type, hvor I fx kan skrive:
“Vi vil gerne sikre, at alle medlemmer føler sig godt modtaget, og derfor har vi et par spørgsmål, vi håber du vil besvare. Hvis du ikke ønsker at svare, er det selvfølgelig helt i orden.”
Inspiration til formuleringer i tilmeldingsformularen:
- Er der særlige behov til stede?
- Hvis ja: Hvad har vi som forening behov for at vide, for at du eller dit barn kan indgå i aktiviteten og vores fællesskab?
- Hvis relevant: Vil du udfylde en Tro og love erklæring, så vi som forening kan få økonomisk hjælp til ekstra støtte muligheder i foreningen?
3
Èn kontaktperson

Gør det tydligt hvem man skal ringe til, hvis man er i tvivl om noget vedrørende ens barn og foreningen. Præcis her kan I gøre en afgørende og livsændrende forskel.
Skriv for eksempel:
“Hvis du har spørgsmål eller bekymringer er du velkommen til at ringe til Birthe – sammen kan I finde de gode løsninger”.
Lyt opmærksomt og du vil finde ud af at det ofte bare er helt små ting der skal tilpasses eller afklares. Læs meget mere om ‘den gode samtale‘ under forventningsafstemning.
4
Første fremmøde
Som ny deltager er det essentielt at føle sig velkommen, ellers er der risiko for, at man ikke kommer igen. Her finder du de vigtigste punkter, du skal være opmærksom på, samt nogle af DGI’s videoer om den gode velkomst.
- Forberedelse: Send en mail eller SMS med information om hvor, hvornår og med hvem man skal mødes første gang, samt et telefonnummer man kan ringe til, hvis man ikke kan finde stedet.
- Indledende spørgsmål: Inden første fremmøde er det en god idé at spørge, om der er noget særligt, man skal være opmærksom på i sin velkomst af barnet, og om der er særlige hensyn, som skal tages for at barnet føler sig tilpas og velkommen.
- Vær imødekommende og personlig: Vær smilende, venlig og brug barnets navn.
- Lær de andre at kende: Find gerne en body til den nye og introducere alle på holdet med navn. Som ny er det dejligt at have en fast makker, så man ikke står alene.
- Rundvisning: Brug tid på at ‘vise rundt’ og fortælle om holdets regler, normer og ritualer.
Læs mere om velkomst og opstart her.
Mød skak-Sofie og basket-Søren
Søren og Sofie har forskellige erfaringer med specialbørn, men har begge kastet sig ud i dét at være træner – og begge syntes det er fantastisk!
Har du brug for vores hjælp eller sparring, så ring til os!
Skriv gerne til os på hej@specialsport.dk eller giv os et kald eller en sms på 6170 3060, så finder vi altid en løsning sammen.
Gør det tydligt hvem man skal ringe til, hvis man er i tvivl om noget vedrørende ens barn og foreningen. Langt de fleste forældre har mange svære situationer bag sig. Det er altid forælderens ansvar at sikre mod nederlag og svære kravsituationer for barnet – ofte er både barn og forældre endt i en situation, hvor der ikke er mange succesoplevelser tilbage i hverdagen. Præcis her kan I og jeres forening gøre en afgørende og livsændrende forskel.
Skriv for eksempel:
“Hvis du har spørgsmål eller bekymringer er du velkommen til at ringe til Birthe – sammen kan I finde de gode løsninger”
Lyt opmærksomt og du vil finde ud af at det ofte bare er helt små ting der skal tilpasses eller afklares. Læs meget mere om ‘den gode samtale‘ under forventningsafstemning.