Jer som Partner
Samarbejde om sportspraktik indsatsen
Rådgivning om aktiviteter Specialsport guider Foreningsudvikling Specialskole forløb Baseline målinger Lokal frivillighed Online kurser Faglig vejledning Politik erfaringer Videns overføring
Skolesamarbejder
Sportspraktik metoden
Inspirations guider
Mød atleterne
Økonomi eller gratis?
Specialsport samarbejde
Specialsport samarbejde
Specialsport samarbejde
Sammen med Lev – Livet med udviklingshandicap, Syddansk Universitet og de tre fonde; Egmont Fonden, Novo Nordisk Fonden og TrygFonden har vi fået mulighed for at skalere ‘sportspraktik-indsatsen’ til specialskoler i hele Danmark. Her hjælper vi specialskoleelever ud i foreningsfællesskaber i fritiden, i tæt samarbejde med skolen, forældre og det lokale foreningsliv.
Hvorfor samarbejde?
I Danmark er kun 20% af specialskoleelever aktive i en forening, i skarp kontrast til 80% af børn og unge generelt. Disse børn og unge, der har nogle af de mest udfordrende handicaps og livsvilkår, oplever ofte isolation og begrænset social kontakt ud over deres nærmeste familie.
Det kan der blive lavet om på også i jeres kommune.
Kernen i vores indsats er nemlig at skabe forankrede løsninger, der ikke kun gavner den enkelte elev, men alle fremtidige elever på specialskolerne. Dette opnås ved
- at skolernes medarbejdere har en klar forståelse af og viden om foreningslivets muligheder
- at foreningslivet har modtaget de nødvendige værktøjer og har opbygget erfaring med specialhold til målgruppen
- at frivilligheden er forankret i en lokal organisatorisk drift
- at I som kommune er inviteret til at overtage og (om nødvendigt) blive oplært i indsatsens metoder og barrierenedbrydende brobygningskoncept
Læs videre og bliv klogere på hvordan vi gør det helt konkret.
Skal din kommune være med?
Skal din kommune også være et sted hvor specialskolerne arbejder systematisk med at hjælpe jeres elever ind i lokale foreninger? Foreninger som er både klar og parate til at modtage eleverne, uanset deres funktionsniveau? Og hvor forældrene over en årrække får hjælp til at deltage og forstå de fantastiske muligheder som foreningslivet tilbyder?
Det tager 1-3 år at opbygge i en kommune – afhængig af eksisterende forhold og lokale prioriteringer. Alle elementer af specialsportsindsatsen udvikles simultant, og udvides løbende i et afstemt tempo, så de forskellige indsatser understøtter og forstærker hinanden.
Konceptet opbygger et bæredygtigt lokalt flow der systematisk hjælper elever fra specialskoler ud i et aktivt fritids- og foreningsliv:
- Opbygning af specialhold og aktivitetsmuligheder i foreningslivet
- Systematisk brobygning til fritidsaktiviteter for specialskoleelever via 'Sportspraktik'
- Udvikling af et lokalt frivilligt netværk af følgevenner og holdstøtter
Vores øvrige partner-kommuner
Vi samarbejder med alle kommuner, men nogle kommuner vil endnu mere! Med vores partner-kommuner opstiller vi måltal og forpligtiger hinanden til sammen at nå missionen om at mange flere af deres unge borgere med særlige behov og handicap bliver en del af foreningsfællesskaberne lokalt. Hos os er alting gennemsigtigt, så hvis I har lyst til at tænke i de retninger, så brug vores ‘Økonomi eller gratis‘ overblik til at blive klogere.
2024-
Kultur, Fritid og Ungeliv (KUFU), Social Indsat og Udvikling (SIOU) og Læring og Trivsel (LAER)
2023-
Sport og fritid, under Kultur og Borgerservice OG Sociale forhold og beskæftigelse
2022-
Ferie Camp, under Kultur og Borgerservice
2019-
15 kommuner via Den Fælleskommunale handicapidrætspulje i Storkøbenhavn.
Effektiv indsats der virker!
Som spireprojekt under Egmont Fonden fik vi gennem 2 år (2022-2024) mulighed for at afprøve og udvikle en metodisk tilgang omkring hvordan vi som samfund hjælper børn med særlige behov og handicap i gang med sport og foreningsliv – så alle har adgang til livslangt fællesskab og sundhed.
358 elever fik mulighed for at komme i sportspraktik og 78% er blevet aktive medlemmer i foreningen efterfølgende.
Se mere nedenfor og forstå på kort tid hvad det hele handler om.
Den helt korte fortælling
Tjek PFA’s 3 minutters hjertesagsfilm, hvor vi fortæller om Specialsport.dk
Den lange fortælling
På 9 minutter kommer vi hele vejen rundt om indsatsen i Gentofte Kommune
Mange samarbejdspartnere
Og heldigvis er vi ikke den eneste organisation. Der er en række aktører som alle arbejder for at flere børn og unge med særlige behov og handicap bliver aktive med sport. Vi vil det samme, men gør det på forskellige måder – og det virker lokalt og for det barn, familie, forening eller skole, hvor indsatsen sættes ind. Men vi mangler den samlede nationale plan for ‘hvem gør hvad’.
Sportspraktik indsatsen er selvfølgelig ikke svaret på alting. Så derfor har vi inviteret mange af de store aktører på området med ind i maskinrummet hos Specialsport.dk og til, at vi sammen finder ud af hvad den bedst mulige indsats er og måske også hvem der vil være de bedste til at løfte de forskellige opgaver?
Hvad siger dem, der allerede er i gang?
Kontakt os og vi hjælper jer godt i gang
Kontakt os gerne på info@specialsport.dk eller giv os et kald på 6170 3060.
Want to know more?
We will love to here from you info@specialsport.dk / 6170 3060.
Also check out our english guide for specialsport developement.