Lokalt partnerskab

Lev og Specialsport.dk har en fælles vision: at børn i specialskoler får mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter på lige fod med andre børn.

Derfor er vi sammen på mission i alle landets kommuner for at skabe inkluderende fællesskaber gennem samarbejde med foreninger, skoler, familier og frivillige.

Indsatsen kaldes Sportspraktik 2.0, fordi det bygge på en tidligere indsats, hvor skolesamarbejdet blev udviklet på tværs af medarbejdere, børn og familierne. Her kan I læse mere om selve metoden, lige som I kan finde viden om hvordan Specialsport.dk samarbejder med specialskolerne

Fokus for den aktuelle indsats, som er gået i gang i 2024 og forventes fuldt implementeret i 2029 i hele landet, handler i langt højere grad om at skabe en sammenhængende og bæredygtig lokal systematik for at alle både nutidige og fremtidige børn med særlige behov og handicap og deres familier, får støtte og mulighed for at blive en del af foreningslivets livsændrende fællesskaber.

Lokal sammenhængskraft

Konkret er erfaringen at der skal ske mange ting samtidig, for at understøtte lokale aktører:

  • Foreninger: Vi hjælper med at starte hold specifikt til børn med særlige behov og handicap
  • Specialskoler: Vi samarbejder med skoler om at invitere eleverne ud i ‘sportspraktik’ i 4 uger.
  • Familier: Vi støtter familier med at finde løsninger på  praktiske forhindringer som transport, økonomi og forventningsafstemning omkring børnenes vilkår for deltagelse i aktiviteten.
  • Frivillige: Vi engagerer frivillige til at følge børnene til aktiviteter og assistere i foreningerne.

I takt med at flere og flere børn fra specialskolerne bliver en del af foreningslivet er målet at der skabes en ny opmærksomhed lokalt om præcis hvordan det faktisk kan lykkedes at skabe effektive tiltag der gør det langt nemmere at inkludere vores børn i fællesskaberne. På sigt skal det lokalt resultere i konkrete handleplaner og årshjul, samt et tydeligere politisk aftryk på tværs af forvaltninger, politiske udvalg og kommunale arbejdsgange og prioriteringer. Drømmen er på den lange bane en lovændring, som giver børnene en ret til et aktivt fritidsliv – præcis som alle andre børn, unge og voksne. 

Lokalt samarbejde

Vores idéer om at arbejde tæt sammen på tværs af Lev og Specialsport.dk bunder i at vi teoretisk set kunne have virkelig god gavn af hinanden:

I Specialsport.dk er vi primært en ‘storby-organisation’. Vi er stadig en ‘start-up’ med masser af passion, men ikke særlig meget organisatorisk kraft og styrke. Og slet ingen politisk pondus. Vi mangler dertil lokalt kendskab, viden om eksisterende tiltag som vi eventuelt kan understøtte og vi har kun et begrænset lokalt netværk. Men vi har oftest masser af frivillige og en indsats, som – når vi har familien i røret – vi ved virker!

Lev har et virkelig stærkt lokalt netværk og kendskab, sammen med stor politisk indflydelse og adgang til politikere og forums både lokalt og nationalt. Dertil er Lev en stærk central administration og har en bred regional organisering gennem kredskonsulenternes stærke faglighed. Og nok det aller vigtigste: Lev-medlemmer ved hvordan det er, at være en familie der har et barn med handicap. Og hvad der skal til for at kompensere barnet eller familien, så en indsats kan lykkes. Udfordringen lokalt kan være at tiltrække nye kræfter og mere udvikling  i forhold til familie-indsatserne og frivilligheden. 

Men samlet set er dét der står stærkest i vores fælles bevidsthed, efter et par års samtaler om rammer og muligheder: at vores største styrke er vores fælles værdigrundlag og kamp for rettigheden til et aktivt fritids og foreningsliv. Og derfor håber vi også på, at vi gennem de kommende års mere praktiske samarbejde kan se konturen for, hvordan en mere blivende sammensmeltning af vores to organisationer kan komme til at se ud.

Hvordan gør vi det?

Det er det store vigtige spørgsmål lige nu: Hvordan skal vi gøre det helt konkret? Svaret er mudret, for vi ved det jo ikke helt præcist endnu, for vi har ikke prøvet det.. men forventningen er at der vil være store forskelle på tværs af Lev-afdelingerne, alt efter muligheder, interesser og kræfter. 

Vi har derfor samlet 3 niveauer af samarbejde, som I lokalt kan tage stilling til:

  • Vidensdeling. Må Specialsport.dk drage nytte af jeres netværk og viden om fx
    • specialskoler i kommunen,
    • foreninger der er gode til at tage socialt ansvar,
    • konkrete familier med behov for hjælp og støtte, samt
    • formidling af gode kommunale eller andre lokale organisatoriske kontakter, der kunne tænkes at arbejde for samme mission som os?
    • samle kommunens officielle politikker og handleplaner, der omhandler foreninger og mennesker med handicap.
 
  • Ambassadørskab. I modtager én gang årligt en skriftlig status på indsatsen lokalt (efter den går i gang i jeres kommune – se aktuelle samarbejder med kommuner og skoler). I bruger jeres viden om indsatsen til at fremme samarbejdet i forvaltningerne, i foreningerne, blandt familierne og ved rekruttering af frivillige. Det kan være ved at rekruttere lokale foreningers tilbud til vores målgruppe i Specialsport Guiden. Eller gennem opslag og deling af viden, rekruttering og fortællinger på sociale medier, fremmøde til relevante events og workshops og i det hele taget tale indsatsens sag og skaber opmærksomhed om indsatsen, hvor det giver bedst mening i forhold til familier, frivillige, foreninger og forvaltning.
 
  • Repræsentation. I bidrager med en koordinerende indsats og kan virke stedfortrædende på vegne af Projekt Sportspraktik. Det kan eksempelvis være i forbindelse med at Specialsport.dk har engageret og ansat en frivillig til at følge et barn til en aktivitet og der er brug for én der møder op hos familien sammen med den frivillige og sikrer den gode opstart. Det kan også være som mentor for lokale frivillige, eller ved at uddele inspirationsmaterialer på en lokal skole eller en opstartspakke i en forening. Som Sportspraktik-repræsentant bliver man en del af et online-netværk på tværs af lokalforeninger, der løbende afholder workshops med oplæg, vidensdeling og gensidig inspiration. I modtager en repræsentations-kasse som både indeholder info-materialer og t-shirts m.v. til eget brug, samt materialer til uddeling blandt lokale samarbejdspartnere, som foreninger, frivillige og familierne. Indholdet forventes at ændre sig undervejs, efterhånden som vi bliver klogere sammen.

Gensidige fordele

Fordelene for Projekt Sportspraktik er mange:

  • Projektet kommer til at gå langt mindre ‘forkert’ med Lev som lokal partner.
  • Indsatsen kommer tættere på foreningerne og familierne – og bliver mere troværdig (ikke et dårligt ord om at komme fra København, men..)
  • Vores frivillige får en lokal kontakt at ‘høre til’ som kan understøtte den frivilliges engagement og indsats.
  • Vi får løbende erfaringer som skal danne grundlag for hvordan fremtidens sammensmeltning kan se ud 🙂

Fordelen for lokale Lev har også store potentialer:

  • Mulighed for at få flere medlemmer i kredsene gennem nye kontakter til børnefamilier i lokalområdet.
  • Adgang til at aktiviteter omkring børnefamilier, hvor Levs frivillige kan engagere sig.
  • Rekruttering af flere frivillige også i lokalforeningen, blandt de engagerede nye Sportspraktik-frivillige – fx som hjælpere til årets bankospil?

Èn ting er helt sikker. Vi kommer til at få masser af erfaringer med samarbejdet, efterhånden som indsatsen og årene skrider frem. Vi vil selvfølgelig opdatere her på siden, ligesom vi på tværs af organisationerne vil forsøge at kommunikere bredt om erfaringerne, efterhånden som vi bliver klogere.

Næste skridt

Vi vil rigtig gerne i kontakt med jer. I første omgang for at få del i jeres viden. Langt de fleste kommuner skal ‘modnes’ lidt, før I er klar til en mere omfattende sportspraktik-indsats og det tager ofte lang tid, for der er mange aktører der skal bidrage undervejs. Så jo hurtigere vi kommer i gang med samarbejdet jo bedre. Der er mange faktorer der afgør hvornår vi starter op:

  • Hvor mange foreningstilbud eksisterer der lokalt og i nabo kommunerne?
  • Er skolen klar til samarbejdet?
  • Frivillignetværket skal opbygges.
  • Kommunen skal engageres.

..og alle de andre små og store detaljer som skal på plads i processen. Vi opdaterer løbende vores overblik – og husk at alle de kommuner som endnu ikke er på listen, er lige så vigtige som dér hvor vi i større eller mindre omfang er startet op!

Ring gerne til Projekt Sportspraktik på tlf. 61 70 30 60 og få en konkret snak om hvor vi er i processen hos netop jer og hvilken rolle I eventuelt har lyst til at bidrage med undervejs. Det er enten Trine Ravn (stifter og leder) eller Jørgen Marthedal (leder af rådgivningen) der tager telefonen.

Eller skriv til lev@specialsport.dk med dit navn og telefonnummer, samt den kreds eller de kredse du repræsenterer – så ringer vi tilbage.

Vi glæder os meget til at samarbejde.

Genveje til specialsport-verdenen

Kom i 'Sportspraktik'

Mød atleterne

E-guiden tilmelding

Start en aktivitet

Kurser i specialsport